Καρδαμύλη

+

Στη σκιά του Ταΰγετου, ένας τόπος ευλογημένος από τη φύση, τους θεούς και τους ανθρώπους. Ίσως το πιο καλά φυλαγμένο μυστικό της Μεσογείου

Καρδαμύλη. Το σκηνικό; Κινηματογραφικό. Φιδίσιοι δρόμοι στην άκρη του γκρεμού, γραφικοί κόλποι, κυπαρίσσια και ελιές στην καρδιά της Πελοποννήσου. Από τη μια πλευρά του ορίζοντα ο προσηνής Μεσσηνιακός κόλπος, από την άλλη ο περήφανος Ταΰγετος. Ανάμεσά τους, η σκληράδα των πέτρινων σπιτιών γλυκαίνει από την εύφορη γη. Ένας προορισμός για λίγους και εκλεκτούς. Το διαμάντι της μεσσηνιακής Μάνης, με φανατικούς λάτρεις από όλη την Ευρώπη. Για να τη γνωρίσετε; Θα επισκεφτείτε την παλιά πόλη-οχυρό, θα βουτήξετε στην παραλία Ριτσά, θα διαμείνετε στους καλόγουστους ξενώνες της, θα απολαύσετε τις γεύσεις της κυρίας Λέλας στην ιστορική της ταβέρνα, θα χαλαρώσετε στα σοφιστικέ μπαράκια. Και τότε η ομορφιά αυτού του τόπου θα σας αιχμαλωτίσει και η μονάκριβη ψυχή του θα σας κερδίσει για πάντα.

Αξίζει να δείτε στην Καρδαμύλη
Αιώνιο δώρο της φύσης
Διακοπές σε πέτρινα κεραμοσκεπή σπίτια πάνω από το λιμανάκι, ανθισμένες αυλές, «δροσερά» περιβόλια, σοφιστικέ μπαράκια με θέα στη θάλασσα, ταβερνάκια με σπιτικές γεύσεις και στο φόντο ο Ταΰγετος: αιώνιος προστάτης της πόλης. Μιας πόλης με ιστορία που φτάνει ως τον Όμηρο και την Ιλιάδα. Εκεί, ο ποιητής αναφέρει ότι η Καρδαμύλη ήταν μια από τις επτά πόλεις που πρόσφερε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα, για να τον πείσει να ξαναπάρει μέρος στον Τρωικό πόλεμο!

Παλιά Καρδαμύλη: η πλαγιά με τα πυργόσπιτα
Λίγα βήματα αρκούν, για να μπεις στον σκληροτράχηλο κόσμο της Μάνης. Η Παλιά Καρδαμύλη είναι ένα οχυρωμένο σύμπλεγμα από πυργόσπιτα, κτισμένα γύρω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα του 18ου αιώνα. Περνάτε από την καστρόπορτα, διαβάζετε τις μαρμάρινες επιγραφές, θαυμάζετε τους ανάγλυφους δικέφαλους αετούς του Βυζαντίου. Οι καπεταναίοι που δημιούργησαν αυτό το πέτρινο χωριό έγραψαν τις δικές τους σελίδες στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας.

Η κοσμική παραλία της Στούπας
Τόπος χαράς και διασκέδασης, η κοσμική παραλία της Στούπας, 8 χλμ. από την Καρδαμύλη, έχει χρυσαφένια αμμουδιά, γαλαζοπράσινα νερά. Πλήρως οργανωμένη, είναι από τις δημοφιλέστερες παραλίες στην Πελοπόννησο. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα υπάρχουν σε απόσταση αναπνοής.

Πάτρικ Λη Φέρμορ: ο σερ της Μάνης
«Περαστικός βλέπεις τη Μάνη σε 3 μέρες, περιπατητής σε 3 μήνες, μα για να δεις την ψυχή της θέλεις 3 ζωές». Ο σερ Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο Πάντι, ο κυρ Μιχάλης των ντόπιων, ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς περιηγητές-συγγραφείς εγκαταστάθηκε στο Καλαμίτσι της Καρδαμύλης, γράφοντας μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Το ίχνος που άφησε στον τόπο αυτό θα παραμείνει ολοζώντανο.

Διαμονή υψηλής ποιότητας
Κομψοί πετρόκτιστοι ξενώνες χαμένοι μέσα στο πράσινο, με βεράντες και αυλές, με σουίτες, πύργους, βίλες: οι τουριστικές υποδομές της Καρδαμύλης είναι, κατά κοινή ομολογία, εξαιρετικές. Όπως και τα πρωινά με τα αγνά ντόπια υλικά που θα σας σερβίρουν.